Newsletter
Informacje o promocjach, ciekawych wydarzeniach związanych z kulturą Francji i frankofonii. Wystarczy wpisac swój adres e-mail powyżej!

styczeń
luty
marzec
kwiecień
maj
czerwiec
lipiec
sierpień
wrzesień
październik
listopad
grudzień

styczeń

Nowy Rok

1 stycznia

1 stycznia Francuzi obchodzą tak jak i my Nowy Rok ( Le Jour de l’An). Dzień ten jest wolny od pracy ( férié). Z okazji Nowego Roku Francuzi składają sobie życzenia zdrowia i wszelkiej pomyślności, a niektórzy wręczają sobie drobne upominki ( étrennes), których tradycja sięga czasów rzymskich.


Święto Trzech Króli

6 stycznia

Ponieważ 6 stycznia nie jest dniem wolnym od pracy, w pierwszą niedzielę stycznia obchodzi się we Francji Święto Trzech Króli ( Epiphanie). Dla chrześcijan jest to święto, które honoruje Jezusa jako Dzieciątko Boże, upamiętnia także adorację Trzech Króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara, którzy zgodnie z tradycją przybyli do Betlejem prowadzeni przez gwiazdę. Jako dary przynieśli nowonarodzonemu Dzieciątku: złoto, kadzidło i mirrę.
W laickiej Francji Święto Trzech Króli - La Fete des rois - w odróżnieniu od naszego ma charakter całkowicie świecki. Ale nad Sekwaną to wciąż jedna z najżywiej kultywowanych tradycji wywiedzionych z kościelnego święta.
Tradycyjne tego dnia ciasto ( la galette des rois) jest nadziewane kremem migdałowym, w którym ukryta jest mała figurka . Pierwotnie był to po prostu bób, stąd nazwa „ la fève”. Na początku to ziarno bobu było umieszczane w cieście, następnie zostało one zastąpione przez srebrną monetę, u bogatszych złotą. Od 1870 r. pojawiły się pierwsze „fève” z porcelany.
Osoba, która w swoim kawałku ciasta natrafi na figurkę zostaje królem lub królową dnia, dlatego wraz z ciastem sprzedaje się w cukierniach korony z papieru.

Przepis na « galette des Rois »:
 
Składniki.
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego typu „pâte feuilletée”
150 g masła
3 jajka całe + 1 żółtko
1/3 szklanki mleka
200 g sproszkowanych migdałów
zapach migdałowy
150 g cukru
50 g mąki
1 „fève” + 1 korona z papieru
 

Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem blachę (o średnicy ok. 26 cm) i rozłożyć na niej jedno z ciast, posmarować lekko brzegi żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
2.Następnie przygotować należy „frangipane” czyli krem migdałowy. Rozpuścić masło, wymieszać je z 3 całymi jajkami, cukrem, proszkiem z migdałów i przesianą mąką. Dodać zapach migdałowy.Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, do masy wrzucić „fève” i wylać na blachę. Całość przykryć drugim ciastem, przygniatając dobrze brzegi obu ciast.
3.Ozdobic przegi lekkimi nacięciami.
4.Przy pomocy noża narysować nacięcia w kształcie kratki na cieście i posmarować wierzch rozbitym żółtkiem z mlekiem. Piec przez ok. 40 min, w temperaturze 180°C.

Przepis ten możesz obejrzeć w formie filmu po francusku na stronie:
http://www.goosto.fr/recette-de-cuisine/video/galette-rois-frangipane-10007914.htm