Newsletter
Informacje o promocjach, ciekawych wydarzeniach związanych z kulturą Francji i frankofonii. Wystarczy wpisac swój adres e-mail powyżej!

CFTH - Certificat de Français du Tourisme et de l'Hôtellerie

CFTH - Certificat de Français du Tourisme et de l'Hôtellerie

INFORMACJE OGÓLNE

  • Egzamin adresowany jest do osób, które zawodowo zajmują bądź będą się zajmować turystyką i hotelarstwem w środowisku francuskojęzycznym
  • Odpowiada znajomości języka na poziomie średnio-zaawansowanym i wymaga około 360 godzin nauki
  • Jest uznawany we wszystkich krajach, dlatego zdanie tego egzaminu poszerza zawodowe możliwości na całym świecie

PROGRAM EGZAMINU

  • CFTH sprawdza przede wszystkim wiedzę i umiejętności językowe, znajomość tematyki turystyki i hotelarstwa powinny być zgłębione wcześniej, w języku ojczystym zdającego
  • W ramach egzaminu, kandydat powinien wykonać zadanie językowe z trzech tematów: turystyka, hotelarstwo i gastronomia

PRZYKŁADOWE ZADANIA JĘZYKOWE


Turystyka:
  • Zorganizowanie wycieczki objazdowej
  • Wykonanie rezerwacji wycieczki
  • Dokonanie rezerwacji hotelu
  • Poproszenie o propozycje pobytu w hotelu
  • Odpowiedzieć na prośby, pytania klientów
  • Pomóc klientowi w wyborze wycieczki
  • Zredagowanie listu, faksu w sprawie podanej sytuacji związanej z usługami turystycznymi
  • Stworzenie dokumentu, przedstawiającego promocję danej usługi turystycznej
  • Zredagowanie ulotki zawierającej podstawowe informacje o swoim kraju dla obcokrajowców
Hotelarstwo:
  • Powitanie gości hotelu, wykonanie wszystkich pierwszych czynności związanych z ich przyjazdem i pobytem w hotelu
  • Wytłumaczenie warunków rezerwacji hotelu: dokonanie, zmiana i anulowanie rezerwacji
  • Uregulowanie rachunku, fakturowanie, rozwiązanie problemów z płatnością
  • Zredagowanie listu, faksu dotyczącego jakieś sytuacji w hotelu
  • Stworzenie krótkiego dokumentu dotyczącego promocji, programu lojalnościowego hotelu
Gastronomia:
  • Powitanie gości i usadzenie ich przy stoliku
  • Przyjęcie zamówienia
  • Rozwiązanie problemów, które mogą się pojawić w trakcie pobytu w restauracji
  • Zaproponowanie specjalnego, indywidualnego menu za życzenie klienta (dla dzieci, osób na specyficznej diecie itp.)

PRZYGOTOWANIE DO EGZAMINU

Aby przygotować się do egzaminu polecamy podręczniki:

  • Toursime.com, CLE INTERNATIONAL
  • LE FRANÇAIS DU TOURISME, A. M. Calmy
  • Langenscheidt/Hachette-Fle